DA LI PLANIRATE ODLAZAK NA PUT SVOJIM AUTOMOBILOM?

Date

Putovanje sopstvenim automobilom na odmor može biti doživljaj za sebe. Uz slobodu koju vam vožnja automobilom pruža, na putu ka konačnoj destinaciji možete uživati u raznim aktivnostima poput pauze za lepinje sa kajmakom na Zlatiboru ili odmor u nekom od najlepših izletišta Srbije ili zemlje kroz koju prolazite ili koju posećujete.

Međutim, kako bi odmor protekao bez većih problema i kako bismo stigli na određenu destinaciju bezbedno i sigurno, veoma je bitno da dobro isplanirate svoje putovanje, ali i da uradite detaljan pregled automobila.

Pregled tehničkih ispravnosti automobila je obavezan jer je jako je važno da putujete sigurno, tj. da osigurate da vas automobil neće izneveriti. Obavezno proverite:

• Upravljački sistem
• Svetla
• Sistem kočnica (obavezna provera ulja)
• Signalizaciju
• Gume
• Rad motora (ulje motora i filteri)
• Nivo rashladne tečnosti u automobilu (kao i tečnost za čišćenje vetrobrana).
• Servisirajte klimu, ukoliko niste. Vodite računa da tokom vožnje razlika između spoljašne i unutrašnje temperature bude oko sedam stepeni.

Tehnički pregled automobila se mora planirati ranije, minimum dve nedelje pred put. U slučaju da utvrdite da nešto nije u redu, biće vam potrebno vreme da to ispravite. Ostavite sebi dovoljno vremena i ne dozvolite da vam takva banalnost stvara stres i pokvari planove.

Pored tehničkog pregleda, učinite sebi putovanje još opuštenijim tako što ćete istražiti udaljenost, destinaciju na koju idete, cene i propise država kroz koje prolazite. Značiće vam da znate koliko vam je goriva potrebno, gde možete naći jeftinije gorivo ukoliko putujete u inostranstvo, da li postoji neko zanimljivo mesto koje možete posetiti usput, koja je cena putarina, kako funkcioniše sam sistem parkiranja u mestu gde idete, ali i kolike su gužve na granici i zadržavanja.

Ne dozvolite da vam putovanje bude stresno ukoliko ste rešili da sa porodicom pođete na put, i razmislite o tome kako ćete decu zanimati tokom trajanja vožnje. Možda je rešenje za vas instaliranje tableta kako bi oni mogli da gledaju crtaće, a obavezno ponesite i punjač i napunite ga sadržajem koji može da im okupira pažnju.

Nemojte zaboraviti na propise zemlje u koju putujete, i nemojte dozvoliti da vam saobraćajna patrola pravi probleme. Poštujte propise, pa makar morali i da malo sporije vozite.

Ako ste se odlučili da putujete negde van granica naše zemlje biće vam potrebna međunarodna vozačka dozvola, kao i zeleni karton. Proces dobijanja ovih dokumenata nije previše komplikovan i potrebno je da lično podnesete zahtev uz propratna dokumenta. Na ova dokumenta se čeka ne više od dva radna dana. Međunarodna vozačka dozvola je potrebna u zemljama kao što su Nemačka, Italija, Španija, a zeleni karton vam je potreban kao dokaz da ste vaš automobil osigurali. Zeleni karton je u poslednjih par godina potreban samo u Severnoj Makedoniji i Bosni, tako da je to potrebno ukoliko vas put nanese kroz ove dve zemlje.

Obavezno pravite i pauze na svaka dva do tri sata, jer ste ipak na odmoru nema potrebe da žurite i vozite umorni vozite jer možete ugroziti sebe i svoje saputnike.

Bezbednost vam je najbitnija, ali svakako i uživanje u putovanju, uradite sve ono kako bi vam putovanje bilo uživanje, a ne obaveza koju je potrebno da realizujete.

Vozite opušteno, bezbedno i uživajte na odmoru! Za sve ostalo, tu je vaš Autopromet!

More
articles