AUTOMOBILI NOVE GENERACIJE

Date

Čovekova današnjica je ispunjena raznim dešavanjima i inovacijama koje se svakodnevno javljaju u sve većem broju. Pored ubrzanog tehnološkog razvoja, dolazi i do povećane brige o ekologiji i našoj budućnosti. Jedan od noviteta koji se u protekloj deceniji dogodio jesu električna i hibridna vozila.

Sada se postavlja pitanje električna ili hibridna vozila – u čemu je razlika?

Hibridni automobili su automobili koji za pokretanje koriste dva različita agregata odnosno dva (ili više) izvora energije, umesto jednog kao kod tradicionalnih vozila. Najčešća je kombinacija benzinskog ili dizelskog motora sa elektromotorom. Kako globalno zagrevanje i očuvanje ekologije postaje sve veći problem, hibridna vozila su jedno od mogućih rešenja iz prostog razloga. Ona imaju znatno manju emisiju štetnih gasova koji zagađuju vazduh i uzrokuju kisele kiše i zbog toga se njihova popularnost povećava. Kako hibridna vozila koriste i benzinski motor pored svog električnog pogonskog sistema, njegov korisnik dobija the best of the both worlds. Ishod vožnje hibridnog vozila je taj da možete uživati kako u gradskoj gužvi, tako i na dugim putovanjima.

Postoje dve vrste hibridnih automobila:
• standardni hibridi i
• plug-in hibridi (PHEV)

Standardni hibridi koriste regenerativno kočenje i motor sa unutrašnjim sagorevanjem da bi napunili bateriju, pružajući dodatnu električnu snagu. Ne mogu se puniti na stanici za punjenje električnih automobila, za razliku od PHEV-a. Ovo čini PHEV sličnijim potpuno električnim vozilima. PHEV obično imaju veće električne baterije od standardnih hibrida, s mogućnošću vožnje samo na električnu energiju.

Što se električnih automobila tiče, da li ste znali da su oni nastali još u 19. veku?

Električni automobili su zapravo prethodili benzinskim automobilima, čak su jedno vreme i bili vodeći na tadašnjem tržištu. Imidž električnih automobila nije oduvek bio primamljiv ljudima. Međutim, poslednje decenije, dizajn električnih automobila je doživeo pozitivan zaokret. Savremeni dizajn je uverio ljude širom sveta, kako ova vozila, pored ekološke prednosti koju pružaju mogu da budu atraktivna, brza i praktična.

Električna vozila, za razliku od hibridnih, ne koriste izduvni sistem, nemaju emisiju štetnih gasova, samim tim ni ne zagađuju vazduh. Takođe, ova vozila se mogu prirodno napajati obnovljivim izvorima poput sunca, vode i vetra. Jedna od njihovih glavnih prednosti je jednostavnost vožnje. Električni automobili izbacuju potrebu za kvačilom. Njihov menjač se sastoji od samo jednog dugog stepena prenosa. Samim tim možete upravljati samo pomoću gasa, menjača i kočnice. Tokom vožnje dolazi do regenerativnog kočenja. Kod tradicionalnih automobile kočenje predstavlja totalno rasipanje kinetičke energije koja se oslobađanja kao toplota trenja. Dok se kod električnog automobila ista energija koristi za punjenje baterija koje predstavljaju sastavni deo. Većina baterija na električnim vozilima je od litijuma, koja može trajati i do 10 godina.

Broj hibridnih i električnih automobila na putevima u Srbiji, kao i interesovanje za njih, polako rastu. Da je među našim vozačima sve veće interesovanje za automobile na ove dve vrste pogona, a pogotovo za hibridne automobile, govori nam i podatak da je samo tokom ove godine taj broj uvećan za više od 50 odsto.
Od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, čak 564 je prvi put registrovano u prvih šest meseci 2020, odnosno kupljeni su u tom periodu. Kad je reč o električnim automobilima, prvi put je registrovano 16 vozila na ovaj pogon.

Pored porasta broja hibridnih ili električnih automobila, u Srbiji dolazi i do povećanja lokacija na kojima možete napuniti Vaše vozilo.

Takođe, dobro je znati da su Teslini destination punjači kompatibilani sa drugim vozilima, ukoliko su postavljena 3 uređaja jer je tada jedan od uređaja otključan za sva vozila.

Zanima Vas koje su to lokacije na kojima možete napuniti Vaše vozilo?

Na auto-putu se nalazi pet brzih punjača za električne automobile u:
• Preševu
• Šidu
• Subotici
• Bubanj Potoku
• Dimitrovgradu
Pored ovih mesta, punjače za električna vozila možete pronaći i u:
• Belgrade Waterfront-u, na parkingu pored Sava Play
• Na parkingu iza restorana Savanova i u podzemnoj garaži stambene zgrade BW Residences
• Parking garaži hotela Hilton
• Parking garaži Obilićev venac
• Parking garaži Pionirski park
• Na parkingu hotela Hyatt
• Na parkingu hotela Marriott
• Na parkingu IKEA robne kuće
• Na parkingu ProCredit banke u Bulevaru Milutina Milankovića 11/B (Novi Beograd)
• Na parkingu restorana Ružo Rumena
Svi znamo da je budućnost neizvesna, ali smo u jednu stvar sigurni. Broj vozača koji voze električna ili hibridna vozila će sigurno rasti na našim prostorima. Na Vama je da donesete pravi izbor!

More
articles